Home / Actueel / Sarcoïd

Sarcoïd

Actuele info: Sarcoïd

Sarcoïd is een huidaandoening die voor zover bekend is alleen bij het paard voorkomt. Het wordt veroorzaakt door een virus. Lang is gedacht dat het hetzelfde virus was dat bij koeien wratten veroorzaakt, het Bovine Papilloma Virus. Waarschijnlijk is het wel familie van dit virus maar heeft het paard een eigen variant.

Sarcoïd

Soms ontwikkelen zich bulten op de huid, soms in de huid en heel vaak zijn het alleen kale “asbest” achtige plekken die verschillende afmetingen kunnen hebben. Op deze kale plekken zitten vaak, maar lang niet altijd, kleine wrat-achtige knobbeltjes.
Heel vaak denkt de eigenaar dat het een schimmelinfectie is en wordt sarcoïd veelvuldig gewassen met een middel tegen schimmels zoals Imaverol.
Sarcoïd gaat zelden spontaan over maar het is niet onmogelijk. Vaker breidt het zich geleidelijk uit. Omdat het een virus is kan het bij intensief huidcontact overgaan van de ene plek naar de andere of zelfs van het ene paard naar het andere. Een voorbeeld van een kale , verdikte plek op de neus.

Sarcoïd Een voorbeeld van een knobbel in de huid die sarcoïd bleek te zijn.

Sarcoïd En een voorbeeld van een kale plek met asbest-achtig aspect.

Er zijn verschillende manieren om sarcoïd te behandelen. Wel moeten we zeker weten dat het inderdaad sarcoïd is en niet toch een schimmelinfectie of een andere huidaandoening. Dat kan door een biopt te nemen en dit door een gespecialiseerd laboratorium te laten onderzoeken. Makkelijker is het om een afstrijkje van de plek te maken en dit op de aanwezigheid van het virus te laten onderzoeken.

Vroeger werd sarcoïd wel gebrand. Dat is nog steeds een heel effectieve methode met weinig kans op recidief. Wordt het sarcoïd chirurgisch verwijderd dan bestaat de ( tamelijk grote ) kans dat er nog virus in het omliggende weefsel zit. Dan kan het sarcoïd makkelijk terugkeren. Bevriezen in plaats van branden kan ook maar is minder effectief.
Ook het inspuiten met BCG, de enting tegen tuberculose bij de mens, is een optie om sarcoïd te bestrijden. De injecties worden redelijk vaak herhaald tot het sarcoïd helemaal rustig is en in 60 % van de gevallen verdwijnt. Nadeel is de prijs en de vaak optredende zwelling in het weefsel er omheen.

Er zijn verschillende zalven geprobeerd, variërend van koortslip creme tot zalven met cytostatica. Deze laatste kunnen gevaarlijk zijn bij onjuist gebruik. Sinds enkele jaren is er een zalf die is gemaakt van de Canadese Bloedwortel, een plant. Deze zalf is zeer effectief. De aangetaste plek wordt drie tot vier keer ingesmeerd met de zalf. Na 10-14 dagen valt het aangetaste weefsel eruit en meestal geneest de huid heel goed. Wordt de zalf op de gezonde huid aangebracht dan reageert de huid nauwelijks. Het is van alle genoemde behandelingen de veiligste.

Toch geeft branden vaak ook een heel goed resultaat. De plaats waar het sarcoïd zich bevind en het karakter van het paard zijn belangrijk in het kiezen van de beste behandeling. Wordt sarcoïd niet behandeld dan kan het zich enorm uitbreiden en is dan soms helemaal niet meer te genezen.

Top