Home / Onderzoek / Kreupelheden

Kreupelheden

Kreupelheid kan allerlei oorzaken hebben. Niet alleen gewrichten, pezen, banden en spieren kunnen de normale beweging verstoren, maar ook bijvoorbeeld zenuwuitval of een afwijkende bloedtoevoer. Zit er ergens een pijnlijke plek dan zal het paard dat laten zien in zijn bewegingen.

volte

Lastig is, dat soms meer structuren mee gaan doen: bij pijn in de voet gaat het paard op den duur ook zijn rug scheef belasten waardoor de kreupelheid verandert. Soms past de ruiter ongemerkt zijn zit en houding aan om de afwijkende gang te compenseren. Om de oorzaak van de kreupelheid op te sporen beginnen we met het kijken naar de stand en de bouw van het paard. Daarna wordt het paard aan de hand gemonsterd in stap en draf. Niet alleen op de rechte lijn, maar ook op een kleine verharde volte. Afhankelijk van de kreupelheid volgt daarna onderzoek in de zandbak aan de longe of onder het zadel.

Door het verdoven van bepaalde structuren kunnen we de bron van een lastige kreupelheid opzoeken: verdoven we de pijnlijke plek dan verandert de kreupelheid. Met behulp van röntgenfoto’s en soms echo’s kunnen we bepalen wat er aan de hand is.

In sommige gevallen wordt het paard doorgestuurd voor een zogenaamde scintigrafie of mri . Dit kan nodig zijn als met de andere technieken niet exact duidelijk wordt wat er aan de hand is. De apparatuur hiervoor is dermate kostbaar dat dit maar op twee plaatsen in Nederland mogelijk is.

Top