Home / Onderzoek / Koliek

Koliek

Echte koliek: de oorzaak zit in het maagdarmkanaal. Valse koliek: de oorzaak zit bijvoorbeeld in de nieren, de lever of de spieren. Het paard kan dat op precies dezelfde manier uiten, en dus is het heel belangrijk om goed vast te stellen wat de echte oorzaak van de pijn is.

Heel vaak wordt koliek veroorzaakt door kramp, een lichte verstopping of wat gasophoping, waarbij er geen enkele reden is tot paniek. Soms is er meer aan de hand zoals een slag in de darm of een ernstige verstopping die niet met alleen laxeren en een pijnstiller verholpen kan worden. Het gedrag van het paard kan ons enorm op het verkeerde been zetten: een Fries reageert heel anders op buikpijn dan een Volbloed. Gelukkig kan de dierenarts op grond van bepaalde zaken redelijk betrouwbaar inschatten of een paard eventueel geopereerd moet worden of niet.

Helaas zijn koliekoperaties kostbaar en lopen niet altijd gunstig af. Het rectaal onderzoek is een van de middelen om de oorzaak van de koliek op te sporen, en helaas zijn veulens te klein voor dit onderzoek. Gelukkig kan het echografisch onderzoek vaak veel informatie geven over de oorzaak van koliek bij het veulen.

Top