Home / Onderzoek / Hart en longen

Hart en longen

Longproblemen komen bij het paard zeer veelvuldig voor, hartproblemen veel minder. Het is wel belangrijk om beide organen te onderzoeken omdat ze in het lichaam zo innig samen werken. De longen zorgen dat er zuurstof in het bloed komt en het hart brengt de zuurstof op de juiste plaats. Koolzuur, een afvalstof, gaat precies de andere kant op.

ehel
Hoestklachten komen het meest voor en het onderzoek is er op gericht uit te zoeken waar de bron van de problemen zit: in de longen, de grotere luchtwegen of de keel. Ook door een hartafwijking kan het paard gaan hoesten, maar dan is er al langer veel meer aan de hand.Fijn stof staat momenteel erg in de belangstelling, maar bij paarden is al heel lang bekend dat fijn stof de belangrijkste oorzaak is van hoesten en neusuitvloeiing. Ook in een ruime, frisse stal met een goede kwaliteit voer en stro of krullen hangt méér fijn stof dan bij u in huis. Paarden zijn helaas minstens zo gevoelig voor dit stof als mensen, en ongeveer 70% van alle paarden vertonen verschijnselen van irritatie in de luchtwegen.

Gelukkig merkt u dat in lang niet alle gevallen en heeft het paard er geen last van. Naast stof zijn virussen en bacteriën veroorzakers van luchtweg problemen.

Het onderzoek bestaat naast het goed beluisteren van hart en longen (nog steeds zeer informatief ondanks alle fancy apparatuur), uit een endoscopisch onderzoek van de keel en de longen, en soms uit een longfunctie-test, een thoraxfoto of een onderzoek op bacteriën of virussen. Een groep apart vormen de veulens waar infecties vaker voorkomen dan bij het volwassen paard. Net als bij kleuters zien we ook bij veulens al asthmatische bronchitis! Het influenza virus verdient in de groep van jonge paarden meer aandacht, omdat veulens pas op 5 tot 7 maanden geënt worden en rond het spenen extra kwetsbaar zijn voor infecties.

De laatste jaren wordt bij de behandeling steeds meer gebruik gemaakt van medicijnen die per inhalatie worden toegediend. Dit is voor de rest van het lichaam minder belastend, en voor de longen erg effectief.

Problemen met het hart zijn vaak van veel ernstiger aard en worden onderzocht met behulp van functietesten, ecg en echografisch onderzoek.

Top