Keizersnede

Verslag van een keizersnede (sectio)

Begin februari in de nacht van zaterdag op zondag ging rond half één de mobiele telefoon: “met Siebren, ben je goed wakker, er komt een keizersnede aan”. Je bent meteen klaarwakker, kleren aan en in één run door naar de auto, beetje pittig doorrijden en een goed half uur later stond ik in Garijp. De patient was er net en de voorbereidingen waren al in volle gang. Siebren zorgt voor alle medicatie en anesthesie, Roos voor de benodigdheden van de chirurgen en ik zorg ervoor dat alles klaarligt voor het paard m.b.t. het operatiegebied.
Wanneer alles op z’n plek staat, wordt het paard gehaald. De merrie wordt eerst gewogen om te bepalen hoeveel narcosemiddel ze nodig heeft vervolgens gaat ze de recovery/inductieruimte binnen en daar wordt het narcosemiddel toegediend en gaat de merrie na even wachten “door de benen”. Dit gebeurt heel rustig en onder begeleiding, het is vergelijkbaar met in de wei of box gaan liggen. Dan wordt ze met vier benen aan de takel bevestigd, opgetakeld, en komt dan op de rug op de operatietafel te liggen. Daarna wordt de beademingsbuis oftewel tube ingebracht en wordt ze de operatieruimte ingereden en aangesloten op het anesthesieapparaat en de beademing.
De buik wordt geschoren, gewassen en gedesinfecteerd. Ondertussen zijn de chirurgen bezig de armen en handen te desinfecteren en de steriele operatiekleding aan te trekken. De merrie wordt afgedekt met steriele doeken en de operatie kan beginnen. Tijd is in dit geheel een zeer belangrijke factor. Zodra er vastgesteld is dat de merrie niet op de natuurlijke manier kan veulenen is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen om de kans op een goede afloop te vergroten mits het uiteraard om een levensvatbaar veulen gaat.

Keizersnede

Het is een spannend moment als de baarmoeder wordt ingesneden en het veulen uit de merrie wordt getild. Het veulen wordt op een kleed gelegd, een paar keer beademd en droog gewreven met handdoeken. Het duurt maar even voordat het veulen zachtjes begint te hinneken om zijn moeder, die op dat moment dicht wordt gehecht. Het veulen wordt naar de box gebracht en onderneemt meteen pogingen om te gaan staan.
Wanneer de merrie klaar is en afgekoppeld is van het anesthesieapparaat wordt ze teruggereden in de recovery. Daar wordt ze weer met de benen aan de takel bevestigd en van de operatietafel getild. We leggen haar netjes op haar zij op de grond die bestaat uit zachte rubber tegels zodat ze niet te hard ligt en niet kan uitglijden bij het opstaan. De deuren worden gesloten en dan kan ze in alle rust bijkomen uit de narcose.

Operatie Keizersnede

Het opstaan ging zonder problemen en ze kon vrij snel naar haar veulen. De eerste kennismaking verliep goed maar ze moesten wel even aan elkaar wennen. Met geduld, zorg en begeleiding is dit prima gegaan. Na al het schoonmaak en opruimwerk is het bijna half zes in de ochtend en tijd om naar huis te gaan om rond zes uur weer m’n bed in te duiken. Het geeft veel voldoening als merrie en veulen gezond en wel weer naar huis gaan, ze maken het prima! Dit is een beknopte versie van wat er gebeurt bij de geboorte van een veulen middels een keizersnede, mochten er vragen zijn over dit artikel of andere zaken welke ik als assistente kan beantwoorden dan kan dit per e-mail: paardenkliniekgarijp.nl

Top