Home / Veterinaire Informatie / Hoefbevangenheid 1

Hoefbevangenheid 1

Hoefbevangenheid

In het voorjaar maar ook in het najaar zien we vaak een toename van het aantal paarden dat hoefbevangen wordt. Hoefbevangenheid kan ontstaan doordat het paard plotseling te veel koolhydraten opneemt, maar ook door een sterke overbelasting van de voeten of bij de merrie het aan de nageboorte blijven staan.
Over de voeding bestaan nog al wat misverstanden dus daarover nu wat meer informatie:

Hoefbevangenheid

Ik heb het begrip koolhydraten al genoemd, daaronder verstaan we de verschillende suikers en zetmeel zoals die in hooi, kuil en gras voorkomen. Ook in krachtvoer en granen komen deze koolhydraten voor maar in een veel evenwichtiger samenstelling.
Hoefbevangenheid kan optreden bij een plotseling verhoogde opname van goed in water oplosbare koolhydraten. Er komen dan zoveel van deze stoffen in de maag en de dunne darm dat deze als het ware overlopen: normaal worden de koolhydraten in de dunne darm opgenomen zodat er in de dikke darm weinig aanbod van deze stoffen is. De dikke darm is bij het paard bedoeld voor de moeilijker te verteren zaken zoals cellulose uit de wanden van plantencellen.
De samenstelling en de soort bacteriën in de dikke darm is precies goed voor de vertering van deze cellulose. Een overloop van suikers uit de dunne darm verstoord het bacteriële evenwicht in de dikke darm en er worden gifstoffen gevormd uit deze suikers.Genoemde gifstoffen komen in de bloedbaan en beschadigen de haarvaten in de voet: er treedt een ontsteking op in de plaatjes van de lederhuid in de voet. Daarbij treedt er vocht uit, vergelijkbaar met een bloedblaar onder een nagel. Het vocht kan geen kant op en dat is erg pijnlijk. Als de verbinding tussen de lederhuid en het hoorn loslaat kan het hoefbeen gaan kantelen of zakken binnen de hoornschoen. Het paard of de pony wordt ernstig kreupel en gaat gestrekt staan om de punt van het hoefbeen (die op de lederhuid van de zool begint te drukken) te ontlasten.

Eén van de misverstanden is het feit dat men denkt dat vooral eiwit de ellende veroorzaakt. Eiwit kan wel meedoen maar is zelden alleen verantwoordelijk voor hoefbevangenheid. Andersom kunnen koolhydraten zeer goed zelfstandig hoefbevangenheid veroorzaken. Een ander misverstand is de gedachte dat kuil gevaarlijker is dan hooi. Hooi van de eerste snee bevat veel meer goed oplosbare koolhydraten dan kuil. Waarom zien we regelmatig hoefbevangenheid optreden in het najaar? De gehalten van makkelijk verteerbare suikers in het gras wisselen zeer sterk, zelfs binnen één dag. Als na een koude nacht de zon begint te schijnen schieten de gehaltes omhoog en neemt het risico dus toe. Na enkele uren dalen de gehaltes weer en neemt het risico af.

Hoefbevangenheid 2

Ook in hooi kunnen ongemerkt hoge gehaltes van de zogenaamde fructanen (riskante koolhydraten) aanwezig zijn. Wordt het hooi enkele uren geweekt in een kuip met water dan daalt het gehalte weer. Dat is dus een optie voor een paard of pony die al eens bevangen is geweest. We weten immers dat deze groep extra gevoelig blijft voor een herhaling van de problemen.

Er zijn veel verschillende behandelingsmogelijkheden voor hoefbevangenheid en het hangt af van de ernst en het stadium hoe uw dierenarts de behandeling zal aanpakken. Het allerbelangrijkste is om bij acute hoefbevangenheid snel in te grijpen. Het is een echt spoedgeval! Het koud houden van de voeten is heel belangrijk evenals het toedienen van pijnstillers. Over het bewegen zijn de meningen sterk verdeeld, maar het is opvallend dat sommige gevallen van acute ernstige bevangenheid met de kombinatie van bewegen, koud houden en een krachtige pijnstiller zeer snel geheel herstelden. In een iets minder acuut stadium kan het hoefbeslag een grote rol spelen in het komfortabel laten lopen van het paard en het zo goed mogelijk laten herstellen van de beschadigde voeten.

Top