Home / Veterinaire Informatie / Hals- en rugfoto’s, “kissing spines”

Hals- en rugfoto’s, “kissing spines”

Hals- en rugfoto’s: de term “kissing spines”

Bij keuringen voor aan-en verkoop worden tegenwoordig steeds vaker röntgenfoto’s van de hals en de rug gevraagd. Wat kunnen we met deze foto’s?

NIET HEEL VEEL !!

Toen een jaar of 40 geleden het röntgenologisch keuren van paarden in opmars kwam is door een aantal deskundigen van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht onderzocht wat de voorspellende waarde was van hoefkatrolfoto’s, spatfoto’s etc. Aanvankelijk was er veel weerstand tegen dit waardeoordeel, vooral van de kant van de verkopers. Toch is in grote lijnen de indeling zoals we die nu gebruiken betrouwbaar gebleken. Het is nooit mogelijk voor alle paarden te voorspellen of ze wel of geen last krijgen van een bepaalde eigenschap maar de meeste keuringsdierenartsen zitten nu gelukkig aardig op één lijn.

Sinds enkele jaren worden steeds vaker hals- en rug foto’s gemaakt. Dierenartsen worden ook veel meer dan vroeger geconfronteerd met ruiters die problemen ondervinden met de rug van hun paard : rij-technische problemen,  verzet , bokken, steigeren etc. Vaak worden van deze paarden uiteindelijk rug foto’s gemaakt en zo nu en dan vinden we zogenaamde “kissing spines”. Bij deze laatste eigenschap raken doornuitsteeksels van de rugwervels elkaar en dit zou pijnreacties bij het paard kunnen geven. Soms is het bot van de doornuitsteeksels aangetast of ontstoken.

hals- en rugfoto's
hals- en rugfoto's

Op dit stukje uit een röntgenfoto van de rug raken de doornuitsteeksels van de wervels elkaar.

hals- en rugfoto's

De bovenste delen van deze schoftwervels zien er onregelmatig uit maar raken elkaar niet.

Het probleem met de hals- en rug foto’s is dat er nagenoeg geen voorspellende waarde aan gegeven kan worden. Het is de vraag of “kissing spines” wel een afwijking is. Onderzoek bij grote aantallen paarden heeft uitgewezen dat de voorspellende waarde nihil is. Soms zien we wel relevante afwijkingen maar veel vaker wordt er een oordeel gegeven dat nergens op gebaseerd is.

hals- en rugfoto's

Bij hals foto’s kan artrose gezien worden of soms een oude breuk. Soms staan de wervels niet mooi in één lijn. Wanneer we hals foto’s vergelijken met bijvoorbeeld een CT scan blijkt dat we met röntgenfoto’s maar in heel beperkte mate relevante afwijkingen kunnen opsporen. En ook dat we belang hechten aan afwijkingen die we menen te zien waar het paard nooit last van gaat krijgen. Kortom : op dit moment kunnen we weinig met hals- en rug foto’s. En een feit waar weinig mensen bij stilstaan : de stralingsbelasting van mens en dier is bij het maken van deze foto’s vele malen hoger dan bij het maken van de standaard keuringsfoto’s. Binnenkort gaan de keuringsdierenartsen vergaderen over hoe we hoe mee verder moeten. Ik hou u op de hoogte.

One thought on “Hals- en rugfoto’s, “kissing spines”

  1. Gewoon een compliment. DUS:
    Mooie site, leuk dat er altijd een item wordt toegelicht.
    Prettige, betrouwbare, nuchtere, naar mijn gevoel eerlijke paardenarts.
    Mijn paard is ontspannen bij aankomst als bij vertrek en dat zegt ook wat.

Comments are closed.

Top