Droes

Wat is droes

Droes is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie: de Streptococcus equi subsp equi. De naam is niet zo belangrijk, maar het feit dat hij zoveel voorkomt wel. Zo ongeveer alle paarden lopen in hun leven één of meer keren een droesinfectie op en daar hebben we direct al het eerste misverstand: paarden zijn niet hun hele leven immuun na het doormaken van droes en kunnen de ziekte dus vaker krijgen.

Wanneer vind besmetting plaats

De besmetting vindt plaats door het inademen of oplikken van de bacterie. Proest of hoest een besmet paard, dan kunnen de bacteriën over een vrij grote afstand door de lucht verspreid worden en in het slijmvlies van de neus en de keel terechtkomen van een volgend slachtoffer. Ook door het drinken uit besmette emmers, drinkbakjes en dergelijke kan de infectie overgedragen worden.

Droes

De bacterie geeft in eerste instantie een infectie van de keel waardoor, net als bij ons als we een keelontsteking hebben, het slikken pijnlijk wordt. Dat is het eerste symptoom: slecht eten en soms slecht willen drinken. Vervolgens treedt er koorts op en daarna doen de lymfeklieren pas mee: de klieren onder de kaak of achter de kaak worden dik. Onder de kaak is dat beter zichtbaar dan achter de kaak. Laatstgenoemde klieren zitten veel dieper, ze liggen “boven op” de keel tussen de lucht­zakken. Luchtzakken zijn verwijdingen in de buis van Eustachius en komen alleen bij het paard voor. In de luchtzakken lopen grote slagaders en zenuwen. Die kunnen we gewoon bekijken, midden in het hoofd.

In het filmpje zien we de keel met de stemban­den. Links in beeld zakt het dak van de keel wat naar beneden: het ligt iets lager dan aan de rechter kant. Bij een dergelijk beeld zijn we altijd verdacht op een abces in de luchtzak. De keel zelf is niet meer duidelijk ontstoken. De acute droes is al lang voorbij. Wel zien we nog enkele kleine bloedinkjes. We gaan met de endoscoop in de luchtzak kijken. Daar zien we een dikte, het is een oud abces. Dezelfde dikte hebben we ook in de keel gezien maar nu kijken we boven op dit abces.

Droes behandelen met antibiotica of juist niet

Als droes wordt behandeld met antibiotica bestaat er een grote kans op het ontstaan van deze chronische abcessen. We hebben zogezegd “de kat in de kelder gemetseld”: normaal breken abcessen bij droes door naar buiten of naar de luchtzak. Er zit dan pus in de luchtzak, maar het paard hoest dat er uit. Geven we antibiotica dan rijpt het abces niet. Er ontstaat een dikke taaie wand om het abces en het blijft langdurig zitten. De paarden hebben zo nu en dan koorts, zijn net niet helemaal fit, wat dor in het haar en presteren niet. Je ziet aan de buitenkant niets, maar met een endoscopisch onderzoek dus vaak wel het nodige!

We geven bij droes dus geen antibiotica. Daar zijn wel enkele uitzonderingen op: bij veulens kan droes zich op veel meer plaatsen openbaren. Op de foto zien we een zwelling onder de keel maar ook voor de schouder. Soms breken er abcessen door bij de ogen, de knieholten etc. Ook kunnen er abcessen in de buik ontstaan. Dan geven we wel antibiotica omdat het veulen er anders aan dood kan gaan. Ook als abcessen in de keel de lucht­wegen afsluiten en het paard dreigt te stikken geven we antibiotica. Soms is bij ernstige benauwdheid het aanbrengen van een canule in de trachea nodig.

Besmettelijkheid duur

Vaak wordt gevraagd hoe lang een paard besmettelijk blijft voor andere paarden na het genezen van de infectie. Als richtlijn houden we drie weken aan. Dat wil zeggen drie weken nadat alle symptomen verdwenen zijn (vieze neus, klieren waar pus uit komt, hoesten, koorts). Er zijn paarden die de droesbacterie in de luchtzak bij zich houden. Deze paarden kunnen zeer langdurig besmettelijk zijn voor andere paarden. Het is niet altijd eenvoudig om dit soort dragers op te sporen omdat ze zelf meestal geen verschijnselen meer hebben. In de stal kan de bacterie op donkere, vochtige plekken langdurig in leven blijven, tot enkele maanden toe.
Op gladde droge oppervlakten is hij in enkele dagen dood. Boxen met houten wanden kunnen dus behoorlijk lang besmettelijk blijven, maar de bacterie is goed gevoelig voor allerlei desinfectiemiddelen. Pas op met de hogedrukspuit omdat daarmee infectieuze deeltjes overal naar toe gespoten kunnen worden. Streptococcen kunnen in uitzonderlijke gevallen ook de mens besmetten.

Meer informatie over antibiotica

In het artikel over antibiotica kunt u meer informatie vinden over het wel en niet geven van antibiotica. Hoe weet je bijvoorbeeld of een paard ziek is door influenza (wel antibiotica geven) of droes (geen antibiotica). Het gebruik van antibiotica staat de laatste tijd steeds meer ter discussie omdat er zoveel resistente bacteriestammen zijn ontstaan. Ook daarover meer in de actuele info antibiotica.

S. Boerma
Paardenkliniek Garijp

Top